Links: Omgekeerde houding (of gebroken kaars) Rechts: De (hele) Kaars
Dit blog gaat over de omgekeerde houding. Een houding die we veel doen in de lessen!
Wij beoefenen de omgekeerde houding en niet de kaars. Het is dus niet de bedoeling dat je loodrecht met de heupen op de schouders staat!
De omgekeerde houding wordt ook wel eens de moeder van de asana's (houdingen) genoemd.
Dit zijn de voordelen van de omgekeerde houding:
Omgekeerde houdingen nemen een belangrijke plaats in, de zwaartekracht verplaatst zich van je voeten naar het hoofd. Dit geld niet
alleen op lichamelijk niveau, maar ook op psychisch en emotioneel niveau. Ze vermindert angst en stress en verhogen het zelfvertrouwen!
Bloedsomloop:
De omgekeerde houding geeft het hart als het ware een pauze. Heel de dag is het hart hard aan het werk om zuurstofrijk bloed naar de hersenen te pompen. Bij de omgekeerde houding verplaats het bloed zich automatisch naar het hoofd door de zwaartekracht. Meer zuurstof voor de hersenen dus! Geen wonder dat het concentratie vermogen verbetert. Bijkomend voordeel is dat de houding spataderen kan voorkomen.
Immuunsysteem:
Het lymfestelsel is verantwoordelijk voor het verwijderen van afvalstoffen, de vochtbalans en de reacties van het immuunsysteem. Wanneer je de omgekeerde houding doet wordt het hele lymfestelsel gestimuleerd, waardoor ook je immuunsysteem wordt versterkt.
Hormonen:
Door de omgekeerde houding worden de klieren die hormonen produceren gestimuleerd, zodat ze optimaal hun werk kunnen doen.
Menstruatie:
Tijdens de menstruatie wordt deze houding afgeraden. Vaak voelt ze ook niet prettig.
Als het lichaam wordt omgekeerd wordt de bloedstroom naar de baarmoeder tijdelijk gedeeltelijk geblokkeerd. Dit onderbreekt de stroom. En dit zou kunnen leiden tot gevoel van onrust, desoriëntatie of misselijkheid. Maar heb je hier geen last van, is het uiteraard ook geen probleem om de houding wel te doen!
Enkele tips:
1. Zet krachtig af en plaats de handen onder de heupboten
2. Het lichaamsgewicht balanceert als het ware in de handen
3. Vergeet de ademhaling niet terug te brengen naar de buik!
4. Probeer te ontspannen in de houding, dus laat de schouders los.
5. Is het genoeg geweest, of houd je het niet langer meer vol, kom dan voorzichtig terug.
6. Oefen thuis op het gemak de houding, het is niet erg als het nog niet lukt!
Hopelijk hebben jullie hier wat aan en tot in de lessen!!
Coralie
Reactie schrijven