In jezelf keren

Een verhelderend inzicht.

 

Stop er mee om je tijdens de yogales met anderen te vergelijken. Stop er mee om te zeggen tegen jezelf dat je het niet kan en dat die ander het beter kan. Het verpest je yogales, en je komt er gefrustreerd uit. 

Nog een reden om bij jezelf te blijven: Je lokt overbelasting uit. En je komt niet meer naar yogales. 

 

Er is altijd iemand beter dan jou. Er is zelfs altijd iemand beter dan de docent. Er is altijd iemand die langer, mooier, beter, slanker is dan ons. Zo, nu je dat weet hoef je niet meer naar een ander te kijken, maar verleg de focus op jezelf. 

Kijk naar de yogadocent, neem hem of haar als voorbeeld. Natuurlijk is je yogadocent het voorbeeld, als het goed is is deze geschoold. Niet de buurvrouw, niet de buurman.

 

Tips om in jezelf te keren tijdens de yogales:

1. Visualiseer jezelf in een lege yogaruimte

2. Richt de aandacht naar binnen, naar de ademhaling in de buik

3. Voer de asana correct uit volgens de aanwijzingen van de docent

4. Maar duw niet door als het niet gaat!!!

5. Dus kom eerder terug, of vraag een aanpassing

6. Besef dat sommige houdingen je beter liggen dan andere, en vind dat niet erg

 

Mensen zijn van nature competitief, maar bij yoga mag je dat echt los laten. Dat is niet waar yoga over gaat. Ik betrap mezelf er ook wel eens op, als ik Instagram open en me vergaap aan de meeste prachtige asana's. Maar ik kan ze niet doceren. Ik denk dat mijn yogi's gillend weg gaan rennen, en daarbij ... ik zou m'n rug breken! En dan moet ik wel een beetje lachen, hoe gek ons brein eigenlijk in elkaar zit. 

Maar het leeft echt een stuk lichter als je je niks aantrekt wat de mensen om je heen over je denken. Dus de volgende keer, als je in de yogales zit, denk dan aan deze tips. En relax!