Clichés in de yoga

Geiten yoga, Broga, bier yoga. Enkele vormen van yoga die de laatste tijd zijn ontstaan. 

Op facebook word ik getagd, er wordt gelachen, "Kijk dit is echt wat voor jou."

Bedoel, niks tegen geiten he, maar ik hoef er nou niet perse tussen te liggen. Ik aai ze graag enzo en eet graag een stukje geitenkaas, maar daar houd het ook op. Maar echt. 

Het draagt zo bij aan het geiten wollen sokken imago wat yoga al heeft. Reform winkel, tofoe verslindende, met zelf gebreide wollen sokken aan type mensen *voornamelijk vrouwen* die yoga doen tussen de geiten. Hello vooroordelen! Gooi er maar een geit bij! Wel ja joh...

Oh Lord! Dat is dus NIET hoe ik yoga zie! 

 

Over bier yoga nog maar te zwijgen! Ha. Ha. Terwijl je in de danser staat nip je even lekker aan je biertje. Je bent er toch. De bedoeling is in een uurtje tijd 2 flesjes bier weg kantelen. En dan liggen we daarna helemaal in een deuk, want blijf dan maar eens staan in de boom. Whaha hilarisch zeg. Maar serieus we lachen er wel om, maar dit heeft niks met yoga te maken natuurlijk.

 

Broga, of wel Brother yoga. Voor mannen, en enkel voor echte stoere mannen. Ziet u het cliché? Wat is er mis met mannen die 'gewone' yoga doen. Want *Big suprise!* ja mannen zitten ook op yoga. Legio's mannen! Ik heb er 3 op les, en die moeten we koesteren dames. Hoera voor deze stoere mannen! Deze stijgen het cliché te boven en yoga'en als bazen. 

 

Brandweer yoga. Voor brandweer mannen. Wat echt super goed is, het beroep brengt nogal wat stress met zich mee. Het is immers wetenschappelijk bewezen dat yoga en meditatie stress verminderd en de geest kalmeert. Daarbij helpt het ook na een traumatische ervaring om het leven weer op te pakken. Maar alle verwijzingen naar het spirituele aspect van yoga wordt vermeden. En dat is dan weer een cliché.  Want stel je voor dat je brandweer mannen iets verteld over het universum e.d.  Deze bikkels doen niet aan universums. 

Ik ben altijd op zoek naar balans in de lessen. Een vleugje spiritualiteit en een goede vleug aarde. Ik denk dat het juist helpt bij stress en onrust. 

 

De andere kant is natuurlijk dat het wel leuk is dat er zoveel vormen zijn, zodat er meer mensen mee in aanraking komen. Niks is goed en slecht. Maar dan wel het liefst zonder vooroordeel of etiquetje wat in sommige vormen van yoga er toch automatisch op geplakt wordt. En dat is dan weer een hele (yogische) uitdaging :)  

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0