Stokslagen

De ene yogaschool is de andere niet. Er zijn veel verschillende vormen van yoga, dus ook veel verschillende overtuigingen. Yoga wordt niet gezien als religie, maar meer als levenswijze. 

Wat mij zo aantrok in yoga was niet alleen de overtuigingen maar ook de flexibiliteit daarin. In principe wordt het eten van dieren en het drinken van alcohol afgeraden. Het eten van dieren omdat geweld wordt afgekeurd. Het drinken van alcohol omdat je hierdoor naar buiten treed, terwijl we door yoga juist naar binnen willen keren. En dat klopt, door het drinken van alcohol word je losser en vervagen grenzen. Maar is dat een reden om geheel te onthouden? Nee hoor! Het gaat om bewust omgaan met drank, eten, het eten van vlees. 

Ik eet geen vlees meer, maar wel vis. Ik geniet van een wijntje, maar met mate. 

Het gaat om balans en of je er zelf gelukkig mee bent. Al dat opleggen, zo en zo moet het anders... je mag dat allemaal loslaten. Het wordt anders zo'n obsessie.

Zo lang je je bewust bent! Dus eet een stukje goed biologisch vlees, en geniet ervan, wees er dankbaar voor, er is immers een dier voor gestorven. Dan klinkt zwaar, maar zo word je wel bewust. Neem een goed glas wijn, maar niet de hele fles. Dan leef je volgens mij dicht bij de yoga lifestyle. Laats las ik een interview met een yogaleraar die op z'n tijd genoot van een stukje vlees. Hij vond deze wereld geen wereld om niet te moorden. En daar zit wel wat in, als je er over nadenkt. Het is een andere manier om er tegen aan te kijken, en dat wordt zeker niet afgekeurd! Waar ik met mijn verhaal heen wil is dit:

 

Ik hoorde laatst een collega vertellen dat ze op yoga weekend was geweest. Ze moesten de neerkijkende hond doen over een stoel. Deed je het niet naar wens van de leraar? Dan kreeg je een por met een stok in je zij. Dit ook met andere houdingen. Ik wist niet wat ik hoorde... 

Dit gaat zo tegen de yoga principes in. Hoe kan je iemand nou dwingen om in een bepaalde houding te gaan staan, en waarom met een stok???

Ik probeer altijd de yoga cursisten mee te geven dat ze zo ver in de houding moeten zo ver gaat. Niet doorduwen of forceren. Natuurlijk, zie ik iets wat aangepast moet worden zodat blessures worden voorkomen, dan zeg ik dat. Maar de houding werkt, ook al kom je er niet helemaal in!

 

Voel je je na de les los en ontspannen? Super! Dat is het aller aller belangrijkste!