Integrale Hatha Yoga

In deze blog ga ik dieper in over de yoga vorm die ik geef. Integrale hatha yoga. 

Maar wat houd dit in? Moet je een hip strak yoga pakje aan? Moet ik bij mijn tenen komen? Kan ik wel meekomen? Moet ik nu vegetarisch eten en groentesapjes drinken? Nee! Nee! en nog eens nee! 

Maar eerst wat achtergrond informatie:

Deze vorm van hatha yoga, Integrale yoga, is ontwikkelt door Sri Aurobindo en De Moeder (Mirra Alfassa) die hem vanaf 1920 bijstond. Aurobindo werd door zijn vader naar Engeland gestuurd om daar een westerse opvoeding te krijgen. Hij was een uitmuntend student aan het King's College, Cambridge.

Bij zijn terugkeer in India verbaasde hij zich erover dat zijn landgenoten in de overheersing van de Engelsen berustten en groeide uit tot één van de belangrijkste onafhankelijkheidsstrijders van India. Hij werd gevangen genomen door de Britten. In de gevangenis had hij een grote yogische ervaring. Na zijn vrijlating zei hij de politiek vaarwel, en stortte zich op spiritueel werk. Het centrale thema van zijn visie was de evolutie van het menselijk bestaan naar het Goddelijk bestaan (Life Devine) Hij werkte aan een spirituele realisatie die de mens niet alleen bevrijdt maar ook zijn natuur transformeert om een Goddelijk leven op aarde mogelijk te maken.

 

Wat hiermee wordt bedoeld is dat we deze vorm van yoga kunnen integreren in het dagelijks leven. Sri Aurobindo bracht  yoga naar het westen, om te in te passen in de westerse cultuur. Want in het westen zitten we niet in een tempel en mediteren we niet de hele dag. Het leven bevind zich op aarde, we zweven niet ergens tussen hemel en aarde. Hier op aarde moeten we het doen. Dat maakt deze vorm van yoga zeer toegankelijk voor iedereen.

 

Na een asana (houding) is er een moment van rust, en observeren we de houding. Elke asana heeft zijn eigen werking in het lichaam. Het zijn asana's die iedereen aan kan, al doe ik er stiekem wel eens een uitdagende tussendoor. Je zult verbaast staan wat het lichaam kan! De soepelheid en lenigheid komt van zelf. 

Doe iets aan wat lekker zit, neem een handdoek mee en kom eens kijken! Relax! 

En wil je in een strak yoga pakje komen en een groente sapje drinken! Ook goed! :) 

Wat ik zeggen wil is: Je hoeft geen elastieken benen te hebben, neem gewoon jezelf mee, dat is perfect!

 

Liefs, Coralie

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0