Bieten Carpaccio

 

Ingrediënten 4 personen

- 2 grote bieten

- 2 handjes rucola sla

- 2 eetlepels pijnboompitten

- Geschaafde Parmezaanse kaas

- Olijfolie

- Balsamico azijn

Kook de bieten (in suiker en azijn) en schaaf ze flinterdun (mandoline of kaasschaaf) en leg de plakjes mooi neer op het bord. Klein handje rucola op de plakjes bieten. Bak de pijnboompitjes kort tot ze bruin kleuren. Besprenkel de pitjes over het gerechtje en maak af met een scheutje olijfolie en balsamico azijn.

Tuinbonen salade met linzen

 

Ingrediënten 4 personen

- Selderij

- 1 grote pot tuinbonen

- 1 grote pot linzen

- Klein zakje rucola sla

- Handje munt

- Handje peterselie

- Scheut olijfolie

- Zeezout

Snij de selderij in kleine stukjes en spoel de tuinbonen en linzen af met water. Laat goed uitlekken. Meng alle ingrediënten door elkaar en maak af met zeezout en olijfolie. Ook heerlijk met feta kaas!


Bieten salade met zoete ui en huttenkase

 

Ingrediënten

- Verse bieten, liefst net uit de grond

- 1 grote ui

- 8 theelepels huttenkase  (of geitenkaas!)

- Paneelmeel

- 1 Knoflookteentje

- Pijpajuin (lenteui)

- Appel in blokjes

-  4 eetlepels suiker

- Pijnboompitjes

- Ev. pompoenpitjes

- Olijfolie

- Zout en peper

 Kook de bietjes op volgende wijze: kontjes van de bieten afsnijden en zo in kokend water met schil 30 minuten koken. Giet af en laat afkoelen. Schil de bietjes, snij in partjes of blokjes en kook nog eens 20 minuten (in een scheut azijn, 3 eetlepels suiker en voeg water toe tot ze onder staan.) Snij de uien in ringen en bak in een beetje olijfolie tot ze zacht zijn. Voeg een eetlepel suiker toe en nog wat olie en bak door tot de uien een beetje bruin kleuren. Voeg op het laatst de pijnboom en/of pompoen pitjes toe en zet weg. Giet de gegaarde bieten af en meng het geperste knoflookteentje erdoor heen met een scheutje olijf olie en 3 a 4 eetlepels paneelmeel toe, meng goed door. Stort het mengsel op een bakplaat en bak op 200 graden tot de bietjes knapperig zijn +/- 25 minuten. Geen zorgen als ze niet zo knapperig zijn, als ze afkoelen zijn ze dat wel. Schil de appel ondertussen en snij in blokjes. Snij de pijpajuin/lenteui maar bewaar wat voor de garnering. Verdeel de appel en ui op een schaal en de afgekoelde bietjes (lauw warm). Verdeel de huttenkase en de zoete ui eroverheen, garneer met de pijpajuin en maak af met zout en peper. Echt zo lekker.